Kako otkloniti pospanost i umor na poslu?

Kako otkloniti pospanost i umor na poslu?

Odgovore na ova pitanja počeo sam i sam da tražim pre par godina, kada se ritam i obim mog posla znatno ubrzao i proširio. Tokom poslednjih 5 godina sve češće sam u situaciji da provodim dan ili dva na predavanjima u jednom gradu, a tokom noći putujem na mesto održavanja drugog predavanja, koje je udaljeno od 200 do 800 km.

U potrazi za načinom kako da pomognem sebi, naučio sam mnogo toga o ljudskom telu. Na ovaj način se po ko zna koji put potvrđuje činjenica da skoro svaki problem u životu služi da nas nečemu nauči ili ojača.

TESLIN SAN: Prvo što sam naučio bila je tehnika kojom mogu da prevaziđem izazove u vožnji kada me sustigne potreba za snom. Pre nego što sam ovo naučio mučio sam se sa ovim izazovom i često, nerado, posezao za energetskim pićima.

Istražujući tu materiju došao sam do saznanja da je Tesla veoma malo spavao, ukupno od 2 do 3h dnevno, ali u intervalima od po 20 minuta. U tako kratkom periodu mozak ne stigne da utone u duboki san, ali značajno osveži budnost i energiju. Počeo sam da primenjujem ovu tehniku na sledeći način: čim osetim pospanost za volanom, svratim na benzinsku pumpu i ugasim auto, navijem sat na mobilnom telefonu na maksimalnih 25 minuta (uzimajući u obzir da će mi trebati par minuta da utonem u san) i zaspim na sedištu auta.

Bio sam šokiran činjenicom da se nakon zvona budim potpuno svež i mogu da vozim narednih 4 do 5 sati, bez novih naznaka pospanosti. Kasnije sam saznao da su Japanci, u potrazi za poboljšanjem efikasnosti kod svojih zaposlenih, u mnogim kompanijama uveli odmor od 30 minuta i preporučivali zaposlenima da kratko odspavaju. Efekti koje su postizali bili su izuzetni. Danas tome pribegavaju mnoge IT kompanije širom sveta.

LUČENJE DOPAMINA: Dopamin je hormon zadovoljstva koji se između ostalog luči i kvalitetnim snom, i upravo mi je ova tehnika spavanja pomogla da ga imam više u svom telu. Pored sna, na lučenje ovog hormona utiče i sledeće:

a) Kvalitetna muzika- Jelena Genčić je, pored tenisa, učila Novaka Đokovića da svaki dan sluša klasičnu muziku, posebno u trenucima kada mu je potreban odmor. Klasična i duhovna muzika ima frekvencije koje podstiču lučenje dopamina. U mnogim eksperimentima je dokazano da upravo klasična muzika podstiče razvoj biljaka. O ovome postoje mnogobrojna istraživanja, među kojima je jedno sprovdeno u Italiji. Grupa italijanskih agronoma 2006. godine u jednom vinogradu je sprovela studiju i postavila 15 zvučnika ispred biljaka vinove loze.

Puštajući zvuk Mocarta, Hajdna, Vivaldija i Malera, došli su do zaključka kako klasična muzika veoma pozitivno utiče na razvoj biljaka i kvalitet grožđa.

b) Vežbanje. Fizičke vežbe takođe utiču na pojačano lučenje dopamina. Ja volim da radim svakodnevno 3 vrste vežbi u 3 serije izvođenja. Pored dopamina ova navika utiče na jačanje mišića, istezanje tetiva i poboljšanje cirkulacije.

LUČENJE TESTOSTERONA: Ovaj hormon je pretežno muški hormon jer ga muško telo luči od 20 do 30 puta više nego žensko. On utiče na mnoge aspekte u ljudskom telu a što se uma tiče testosteron je važan za održavanje duhovne ravnoteže i sprečavanje negativnog raspoloženja. Testosteron je odgovoran i za sposobnost pamćenja, orijentacije, koordinacije i koncentracije. Postoje dva položaja tela koja možete zauzeti u trajanju od 2 minuta, uz pomoć kojih možete značajno povećati nivo testosterona u krvi:

1) Zauzmite stojeći stav, ispravite ramena, blago raširite noge do širine kukova, stavite ruke sa strane na struk, blago podignite glavu – ostanite u ovom položaju 2 minuta.

2) Zauzmite isti stav tela kao kod broja 1, ruke podignite u vis kao pobednici trke koji su prvi prešli liniju cilja. Ovaj položaj mnogi nazivaju ,,PONOS”. Ostanite u ovom položaju 2 minuta. Za samo dva minuta provedih u jednom ili drugom položaju tela, nivo testosterona može porasti od 15 do 20%, što će znatno popraviti vaše raspoloženje i koncentraciju. Ove tehnike možete koristiti i pred važne sastanke, nastupe ili pregovore, kako biste ojačali svoj stav i izborili se sa kortizolom (hormonom stresa).

Podelio sam sam sa vama par tehnika koje primenjujem u različitim situacijama, kako bih otklonio pospanost ili ostao na višem nivou koncentracije. Istražite kako deliju na vas.

Tekst je preuzet sa: www.blic.rs

Nema komentara

Postavite komentar