Kako pojačati VERUJ u formuli – Veruj i uradi?

Kako pojačati VERUJ u formuli – Veruj i uradi?

Pitao sam vas na društvenim mrežama o čemu biste voleli da pišem na blogu, stiglo je više različitih odgovora, međutim ono što mi je posebno privuklo pažnju, bilo je puno sličnih pitanja o ovome ,,Kako da pojačamo VERUJ?”

Najpre želim da podelim sa vama zašto sam ovaj moto prihvatio kao svoj, i šta je to u njemu što me pokreće

1. Verovanje u uspeh bez rada je besmisao

 Sreo sam ljude koji čitaju knjige iz popularne psihologije, i redovno posećuju motivacione seminare, u želji da osnaže veru u sebe i uspeh, ali na žalost ništa nisu uradili po tom pitanju. Nisu se dogovorili sa sobom da se kuća gradi rukama, a ne maštom. Mašta je bila neophodna za oblik i dizajn, jer sve počinje iz uma, ali za izgradnju kuće je neophodan projekat, novac, materijal, majstori, hrana, dostavna vozila, alat, nadzor i još mnogo toga. Potreban je naporan rad da biste svoja verovanja pretvorili u stvarnost.

 2. Rad bez verovanja je nalik mučenju

Ako radite posao u koji ne verujete, dani su vam prazni i monotoni. Ako radite sa ljudima u koje ne verujete nikada ne možete biti opušteni u spontani. Ako ste krenuli da razvijate posao bez vere da će isti uspeti, osuđeni ste na propast ili slučajnost. Ako ste krenuli da gradite kuću bez volje, dizajna i projekta postavljaju se dva pitanja:

– Na šta će to ličiti kada se završi?

– Koliko ljubavi ste utkali u temelje te kuće, odnosno da li će ta kuća ikada biti dom?

 3. Veruj i uradi je za mene uvek bila dobitna kombinacija

Da li sam u svakom poslu uspeo? Nisam, ali sam iz svakog neuspeha naučio vrednu lekciju. Naučio sam kako ne može ili ne treba. Vera je moje pogonsko gorivo, pozitivna energija i entuzijazam. Ono što me ujutro šutne iz kreveta kada mi se još spava, ono što me drži budnim za volanom kada mi se oči sklapaju, ono što me gura da napravim još jedan korak kada su svi već otišli kući ili odustali. Rad je ono sto moje snove pretvara u javu, ono što ih oblikuje i oživljava.

Nikada neći zaboraviti reči mog kritički nastrojenog direktora u prvoj internacionalnoj korporaciji za koju sam radio. Bilo je trenutaka kada su mu neki moji stavovi jako smetali, jednom prilikom mi je rekao ,,Ti Darko imaš mnogo mana, i nekada ne znam šta ću sa tobom, ali imaš jednu izuzetnu vrlinu koju niko ne može da ti ospori – neverovatno si vredan – tebi ništa nije teško.’’

Iz ovoga možemo izvući još jednu pouku – ako vredno i marljivo radite i ostvarujete dobre rezulate, ljudi će progutati po neko vaše uverenje koje nije u skladu sa njihovim.  Ali, ako ne radite vredno i marljivo, a pri tome ste još puni svojih uverenja koje želite da nametnete drugima, neko će vam uskoro prići sa rečima: ,,Verujem da biste bili srećniji na nekom drugom mestu…’’

Vera i naporan rad stvaraju začarani krug

Vera je pogonsko gorivo, stvara viziju i inspiraciju, dok naporan rad stvara konkretno delo. Delo zatim ojačava veru i pokreće dodanu energiju za stvaranje još većeg dela. Ako vera i rad zajedno stvore neuspeh, opet se mogu roditi dva scenarija:

  1. Demotivacija kroz činjenice – strah od neuspeha se aktivira i postaje dominantan
  2. Motivacija kroz pozitivni inat – stvaranje verovanja da će sledeći put biti bolje.

Pre desetak godina u jednoj knjizi sam pročitao da je jedan čovek u 59. godini života shvatio da neće imati od čega da živi kada više ne bude mogao da radi, zato je krenuo da prodaje recept za pitu od jabuka. Imao je odličan porodični recept koji je bio zaštićen.

Bio je odbijen ravno 1053 puta.

1054. put je napravio ugovor sa kompanijom McDonalds. U tom ugovoru nije želeo da uzme novac za recept već se vezao za minoran procenat od prodaje i tako je zaradio novac koji je dovoljan da tri generacije iza njega mogu da žive, a da ništa ne rade.

Tako je nastao čuveni Dream Pie koji ste svi verovatno već probali u McDonalds radnjama.

Kroz veru u rad stičemo pobedničku prednost na konkurentskom tržištu.

Nema komentara

Postavite komentar