Nikada se ne žalite i ne pravdajte

Nikada se ne žalite i ne pravdajte

Emocionalna inteligencija predstavlja sposobnost čoveka da se kvalitetno (po sebe i po druge) nosi sa zahtevima i pritiscima okoline. U ovom tekstu fokusiraću se na tri najčešća okidača negativnih emocija, jer su oni veoma česti uzroci neželjenog ponašanja u poslovnom i privatnom okruženju:

Pravdanje – potreba čoveka da opravda sebe, svoj rezultat ili ponašanje u datoj situaciji.

Poistovećivanje – potreba čoveka da u lošim rezultatima drugih ljudi nađe objašnjenje i za svoju situaciju.

Traženje krivca – potreba čoveka da skine teret sa svojih leđa, kroz proces dokazivanja sebi i drugima kako bi krajnji ishod bio mnogo bolji da je neko drugi bolje uradio svoj deo posla.

Koreni ovih okidača potiču još iz najranije mladosti, jer smo kao deca imali potrebu da se opravdamo, poistovetimo ili pronađemo krivca u drugome, kako bismo izbegli kaznu koja je pretila od odraslih.

Jedan od načina učenja ophođenja sa drugim ljudima koji deca koriste je kretanje od bola ka zadovoljstvu. Dete se rađa bez ograničenja u svom umu, sa velikom potrebom za ljubavlju i zagrljajima svojih roditelja. Roditelji u želji da dete ,,oblikuju i vaspitaju” po svojim merilima, pribegavaju različitim vrstama kontrole.

Dete u strahu od emocionalnog ili fizičkog bola razvija mentalni mehanizam opravdavanja situacije u kojoj je nastao problem. Taj mehanizam nastavlja svoj razvoj kroz školovanje pravdanjem situacija u kojima dete nije spremno za pismeni ili usmeni ispit, ili se ,,neadekvatno ponašalo”, pa tu situaciju treba da opravda učiteljima, nastavnicima, profesorima, i skoro uvek roditeljima.

Ovaj mehanizam, na različitim nivoima jačine, prisutan je kod odraslog čoveka i u poslovnom okruženju. U strahu od kazne, gubitka pozicije ili posla, osuđivanja kolega ili šefova, čovek najčešće nesvesno, automatski koristi ove mehanizme. Nažalost mnogi od ovih mehanizama su počeli da oživljavaju u najranijoj mladosti (do 5. godine života) kada dete nije potpuno svesno šta se dešava oko njega. Zato mnogi odrasli smatraju da su ove vrste ponašanja potpuno normalne i logične. Međutim, ove navike nisu ni dobre ni zdrave. Zašto?

Zato što svaki put kada se čovek pravda, poistovećuje ili traži krivca u drugima, njegovo unutrašnje ja to doživljava kao nemoć da se izbori sa situacijom sa kojom se suočava, i taj čin nagriza njegovu unutrašnju veru u sebe samoga. Nagriza njegovo samopouzdanje.

Kako se samopouzdanje smanjuje istovremeno raste potreba čoveka da još više opravdava i optužuje zbog svoje situacije, i tako upada u vrtlog negativnih emocija. Negativne emocije izobličavaju ličnost čoveka i stravično crpe njegovu energiju. Osim toga, pokreću bujicu kortizola, hormona stresa, koji utiče na produktivnost, kreativnost i imuni sistem čoveka.

Zato je moja poruka za vas : Nikada se ne žalite i ne pravdajte.

 

Tekst preuzet sa www.blic.rs

Nema komentara

Postavite komentar